Yazar – Ambar Warrick
Investing.com – Hindistan’da toptan eşya enflasyonu, Pazartesi günü açıklanan bilgilere nazaran Ekim ayında beklenenden daha fazla düşerek son 19 ayın en düşük düzeyine gerilerken yakıt fiyatlarındaki büyük düşüş, enflasyondaki bu gerilemeye en büyük katkıyı sağladı.
Hindistan İktisat Danışmanı Ofisinin datalarına nazaran üreticilerin karşılaştığı fiyat enflasyonunu ölçen toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) Ekim ayında %8,39 arttı.
Bu oran, %8,70’lik büyüme beklentisinin altında ve geçen ayki %10,70 puanın çok altında gerçekleşerek Hindistan’da TEFE enflasyonunun, 19 ay sonra birinci defa tek haneli sayılara indiğine işaret etti.
Ekim ayında akaryakıt fiyat enflasyonu %32,6 puandan %23,17’ye gerileyerek TEFE’deki genel düşüşe en büyük katkıyı sağlayan öge oldu. Çin’de talebin yavaşlayacağı kaygısıyla global petrol fiyatlarının düşmesi, Hintli akaryakıt ithalatçıları için daha güzel düzeyler manasına geldi.
Ayrıca gıda enflasyonu, ülkedeki besin meşakkatinin güzelleşmesiyle %11,03 olan bir evvelki aya nazaran Ekim ayında %8,33’e geriledi.
Pazartesi günkü okuma, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksinde (TÜFE) de emsal bir düşüşün habercisi olabilir. Birebir vakitte Hnidistan Merkez Bankası tarafından son devirde alınan nakdî sıkılaştırma tedbirlerinin meyvelerini vermeye başladığını da gösteriyor.
Hindistan’da enflasyon bu yıl önemli halde yükselerek ülkenin en büyük ihracat kaynağı olan petrol fiyatlarındaki artışların, mahallî fiyat baskılarını beslemesiyle iktisat üzerinde baskı yarattı.
Bu durum, merkez bankası tarafından yapılan bir dizi keskin faiz artışını teşvik etti ve bu da iktisada ek baskı oluşturdu. Banka, enflasyonun artan baskısını münasebet göstererek yıl için ekonomik büyüme kestirimini bir nebze düşürdü.
Ancak Pazartesi günkü bilgiler, enflasyonda beklenenden daha büyük bir düşüş yaşanmasından ötürü merkez bankasının yakın vadede daha az şahin bir tavır benimseyebileceğine işaret ediyor.
Bu beklenti, rupinin Pazartesi günü %0,8 kıymet kaybetmesine yol açtı.
Rupi, ABD’nin artan faiz oranları ve artan petrol fiyatlarının tesiriyle bu yıl rekor üstüne rekor düzeylere düştü.
Ancak Milletlerarası Para Fonuna (IMF) nazaran Hindistan’ın bu yıl hâlâ en âlâ performans gösteren ekonomiler ortasında yer alması bekleniyor. İktisadın temel itici gücü olan özel tüketim, enflasyonist rüzgarlara karşın bu yıl değişmedi.
GÜNDEM
9 gün önceANNE ÇOCUK
9 gün önceİL HABERLERİ
9 gün önceGÜNDEM
9 gün önceGÜNDEM
9 gün önceİL HABERLERİ
9 gün önceİL HABERLERİ
9 gün önce