Merhabalar. Türk kadın ressamlarımız hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı kentlerinde açtıkları sergilerle büyük beğeni topluyor. Kimi sembolizm ve sürrealizm akımlarından yola çıkarak eserler üretirken kimi de tablolarında kadın, doğa, kent ve insan temalarını işliyor. Bu yazıda size çağdaş resim sanatımıza eserler kazandıran Türk kadın ressamlarımızı derledim.
İyi okumalar dilerim.
1. Burçin Gökçen
Kendini bir tarzla sınırlamaktan hoşlanmayan güzel ressam sembolizm ve sürrealizm akımlarına daha yakın. İlhamını deniz canlıları, kadın, doğa, müzik, rüyalar ve kaos konularından alıyor.
2. Tülin Onat
1946 doğumlu ressam resmettiği soyut eserlerle tanınıyor. Ressamın resimleri; kümelenmiş denizanalarını, denizyıldızlarını, yosunları ve mercan adalarını anımsatan yarı saydam figürlerle dolu.
3. Arzu Karcı
4 yaşından beri hem sağ hem de sol eliyle resim yapabilen güzel ressam, resimlerinde kadın ve kedi figürlerini sıkça kullanıyor ve aynı zamanda geleneksel Türk çini sanatını çağdaş resme uyarlıyor.
4. Nihâl Martlı
Nihâl Martlı’nın resimlerinde dünyanın bir parçası olan kadın var. Sanatçı çoğunlukla kadın, figürlerin temsiline odaklanmış görünse de, bir araya getirdiği rollerle sanatı, kadının statüsünü, aynı zamanda hayatın anlamını sorguluyor.
5. Sevda Uykan
Uykan, modern-çağdaş sanat konusundaki eserleri ile kendisinden söz ettiriyor. İngiltere’de resimlerini sergileyen genç ressamın resimleri nü sanatını da içeriyor. Ressamın resimleri İngiltere’de güzel geri dönüşler alsa da Türkiye’den eleştiriler aldığını söylüyor.
6. İnci Eviner
Resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında eser veren sanatçı, çalışmalarında çizgi ve deseni merkeze alır. Yerleştirmeleri ve performanslarında da özelde kadın kimliğini, genel olarak da kimlik sorununu politik, kültürel ve tarihsel çerçevede ele alır.
7. Sultan Adler
Almanya’da yaşayan Türk asılı ressam Sultan Adler’in çalışmaları yurt içi ve yurt dışında sergilenmiştir. Berlin ve İstanbul’da yaşayan ve çalışan Adler, özellikle Anadolu coğrafyasına dair endemik bir bitki türü olan ters laleyi resimlerinde kullanmasıyla tanınmaktadır.
8. Gülsüm Keskinoğlu
New York’ta yaşayan ressam ve heykeltıraş Gülsüm Keskinoğlu, dikiş iğnesi ve noktalama kullanarak yaptığı, kadının iç dünyasını yansıttığı eserlerle biliniyor. Çağdaş feminist sanatçı çalışmalarında kadınların günlük olarak karşılaştıkları sosyolojik, politik ve konvansiyonel baskılarla ilgili konuları ele alıyor.
9. Ece Gauer
Farklı eğitim programlarında moda tasarımı, sinema ve fotoğraf dersleri de alan sanatçı, bezemeci bir anlayışla tuval üzerinde çalışıyor ve batı sanatının figüratif yaklaşımını, kutsal geometrik öğelerle bir araya getiriyor. Farklı kültürlerden beslenen sanatçı, eserlerinde karşıtlıklardan yararlanıyor. Gerçek ve kurgu, katı ve boşluk, antik ve modern üzerinden ‘arada-mekan” olgusunu inceliyor.
10. Gülten İmamoğlu
Sanatçı resimlerinde güzelliğin dinamizmini, ölümün kararlılığını, düşüncenin sonsuzluğunu ve gerçekliğin acımasızlığını sanatın somutluğu ile buluşturmayı başaran eserler üretiyor.
11. Nilüfer Yıldırım
İstanbul’da doğan ve New York ‘a taşınan sanatçı şimdi İstanbul ve Brooklyn arasında yaşıyor ve çalışıyor. Eserlerini varoluşun doğası üzerine fikirlerden ve duygu durumlarından esinlenerek üretiyor.
12. Hülya Botasun
1989’dan günümüze kadar çeşitli sergiler açan ressam, tuval üzerinde yaptığı insan figürünü andıran ağaç formlu akrilik resimlerle dikkat çekiyor. Sanatçı her biri bir insana benzeyen hayvan portreleri, kâğıt işler, akrilik ve suluboya çalışmaları yapıyor.
13. Ayşe Hilal Bilal
1995 doğumlu Avukat Ayşe Hilal Bilal, Balıkesir Barosu tarihinde bir ilk! Baroya kayıtlı genç avukat ve ressam, baro tarihinde sergi açan ilk ressam oldu.
14. Hatice Abalı
Kapadokya’ya özgü sembollerle eserler üreten ressam Hatice Abalı, bölgeye olan sevgisini taşlara resmetmesiyle biliniyor. Sanatçı çalışmalarını hikayesi olan taşlara resmederek bölgeye özgü eserlere imza atıyor.
15. Şeyda Cesur
Yapıtlarında video, performans, fotoğraf, pleksi, kâğıt ve tuval gibi farklı araçlar kullanan sanatçı, gündelik hayatın basitliğini ve giderek yüzeyselleşen insanı betimlerken, ‘değerlilik’ kavramını sorgulayan eserler yapıyor.
Siz resim sanatıyla uğraşan çağdaş Türk kadım ressamlarımızın eserlerini takip ediyor musunuz? Yorumlarda buluşalım.
GÜNDEM
3 gün önceANNE ÇOCUK
3 gün önceİL HABERLERİ
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceİL HABERLERİ
3 gün önceİL HABERLERİ
3 gün önce